Na spletnih straneh MT Cvek uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Več o...

Načrtovanje idealnega namakalnega sistema

Kako planirati podzemni namakalni sistem

1. Izračunajte vaše potrebe po vodi

Prva stvar, ki jo morate storiti, preden izberete namakalni sistem je, da podrobno preučite vaš vrt. Je majhen ali velik? Je lokalno podnebje suho ali so pogosto padavine? Je podlaga peščena in hitro vpija vodo ali vsebuje glino in se velikokrat tvorijo luže? Ali redno skrbite za vaše rastline ali ste pogosto zdoma?

2. Preverite razpoložljivost vode

Druga pomembna stvar, ki jo morate predhodno ugotoviti, je izračun vodnega tlaka. Za merjenje tlaka uporabite merilnik tlaka in pretoka, ki ga enostavno namestite na pipo.

Pretok izračunate tako, da uporabite posodo z znano prostornino, odprete pipo do konca in merite čas, ki je potreben, da se posoda popolnoma napolni.

3. Izračunajte površino, ki jo je potrebno namakati

Najprej narišite kvalitetno skico vašega vrta, ki mora biti v ustreznem merilu. Uporabite šestilo za risanje krogov. Ti krogi in sektorji predstavljajo območja, ki jih pokrijejo posamezni razpršilci. Postopek ponavljajte, dokler s krogi in delnimi krogi ne prekrijete celotne površine, ki jo je potrebno namakati. Za pomoč in svetovanje lahko prosite tudi Claber® strokovnjaka.

Pri načrtovanju namakalnega sistema morate paziti, da skupna poraba vode ne preseže razpoložljivega pretoka.

Trik za optimalno namakanje in varčevanje z vodo je zmanjšanje območij, ki se prekrivajo; predlagamo, da postavite 90° razpršilce (četrtina kroga) v kote, 180° razpršilce (pokrog) vzdolž vrta ter 360° razpršilce (poln krog) na odprte zelene površine.

4. Naredite seznam proizvodov, ki jih potrebujete

Če ste pravilno sledili zgornjim trem korakom, vam preostane samo še izdelava seznama proizvodov, ki jih potrebujete za vaš namakalni sistem.

Kode posameznih artiklov se nahajajo na spletni strani www.claber.si. Celotno paleto izdelkov Claber® si lahko ogledate v naši trgovini (MT Cvek, Center IBI, Kranj), kjer vam bomo z veseljem pomagali in svetovali pri izbiri potrebnega materiala.